Γιατί η “Δύναμη Πολιτών” μπορεί!


Δεν γεννήθηκα στο Ηράκλειο, ούτε μεγάλωσα εδώ. Έγινα Ηρακλειώτης κατ΄ επιλογήν και δεν το μετάνιωσα στιγμή στα δέκα χρόνια που ζω εδώ. Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα γνωρίζοντας το Ηράκλειο, τους ανθρώπους του και τα προβλήματά τους, είναι ότι οι πολίτες έχουν συνηθίσει να τοποθετούν χαμηλά τον πύχη των προσδοκιών από τους αιρετούς τους άρχοντες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μια δημοτική αρχή που εκμεταλλεύθηκε με επαρκή αλλά ασύντακτο τρόπο την ευνοϊκή συγκυρία και αξιοποίησε κάποιες από τις ευκαιρίες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, να αποκτήσει μια ιδιαίτερη φήμη ως απολύτως επιτυχημένη.

Έγιναν ασφαλώς έργα στο Ηράκλειο. Υπάρχουν σημεία της πόλης -κυρίως στο κέντρο- που άλλαξαν όψη. Ήταν αυτά τα έργα ενταγμένα σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο; Όχι. Φτάνουν αυτά για να μπορέσει το Ηράκλειο να γίνει αυτό που μπορεί και αξίζει να είναι; Σε καμία περίπτωση. Πάνω σε αυτό τον άξονα μπορούμε να επεκταθούμε πολύ κι αυτό δεν είναι σκόπιμο. Από την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, που έγινε ατελώς και χωρίς να λυθεί κανένα από τα συγκοινωνιακά προβλήματα, ως το άνοιγμα της πόλης στη θάλασσα, που όμως έμεινε μόνο στα όρια του κέντρου ενώ οι δυτικές και οι ανατολικές συνοικίες παραμένουν πλήρως αποκομμένες από το παραλιακό μέτωπο.

Αυτό που προέχει όμως είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή, που μπορεί μόνο να είναι: πώς θέλουμε το Ηράκλειο! Και το θέλουμε αυτό που μπορεί και του αξίζει είναι, ένα σύγχρονο, μητροπολιτικό, αστικό κέντρο του ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου, κέντρο γραμμάτων και τεχνών, κέντρο ανάπτυξης και δημιουργίας. Μια πόλη-πρότυπο για όσους την ζουν κι όσους την επισκέπτονται. Σε αυτή την προσπάθεια ο Δήμος όχι απλώς μπορεί, αλλά οφείλει να είναι η ατμομηχανή της πολιτικής βούλησης, της συλλογικής δυναμικής. Ο Δήμος είναι αυτός που οφείλει και μπορεί να μπει μπροστά, συστρατεύοντας φορείς πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, τεχνοκρατικούς, πολιτιστικούς, αναπτυξιακούς και επαγγελματικούς. Πρώτα θέτουμε τον στόχο· στη συνέχεια κινητοποιούμε όλες τις δυνάμεις της πόλης και της περιφέρειάς μας -και είναι πολλές· τέλος αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το περιβάλλον, η γη, ο πολιτισμός, τα μνημεία, οι εκπαιδευτικές δομές, ο τουρισμός, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, η καινοτομία, το εμπόριο -και είναι απρόσμενα πολλές!

Γιατί έχουμε όλες τις δυνατότητες και το μόνο που χρειάζεται είναι να τις εκμεταλλευθούμε με θέληση και φαντασία. Έχουμε μείζον αστικό κέντρο και εκτεταμένη αγροτική ενδοχώρα, παραλιακή ζώνη και ύπαιθρο, πρωτογενή παραγωγή και παραγωγικές μονάδες, δυναμικούς εμπόρους και υποσχόμενο τουριστικό προϊόν, ερευνητικά/εκπαιδευτικά κέντρα και τεράστιο πολιτισμικό φορτίο. Αυτό που μας λείπει είναι η συντονισμένη συλλογική δράση, ο οργανωμένος στρατηγικός σχεδιασμός με αρχή, μέση και τέλος. Αν κινηθούμε σε αυτό τον άξονα, είναι όχι απλώς πιθανό αλλά βέβαιο πως το Ηράκλειο θα γίνει ένα μητροπολιτικό κέντρο για τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ένα κόσμημα για την Ελλάδα και πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης. Άλλες πόλεις το κατώρθωσαν, γιατί όχι κι εμείς; Η τοπική ανάπτυξη και ευημερία είναι στα χέρια μας. Θα χρειαστεί κόπο και επιμονή, αλλά το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθεια.

Για ποιο λόγο όμως θα επιτύχει τέτοια φιλόδοξα σχέδια η “Δύναμη Πολιτών” με τον Βασίλη Λαμπρινό στο τιμόνι του Δήμου Ηρακλείου και δεν το πέτυχε η απερχόμενη δημοτική αρχή; Γιατί θα τα καταφέρουμε εμείς εκεί που οι άλλοι απέτυχαν; Γιατί δεν προσπάθησαν. Δεν ήταν προτεραιότητά τους να οδηγήσουν το Ηράκλειο σε ένα τέτοιο βηματισμό, δεν ανέπτυξαν ποτέ ένα τέτοιο συνεκτικό όραμα για την πόλη και τον Δήμο εν γένει. Αποσπασματικές παρεμβάσεις, ευκαιριακού χαρακτήρα έργα, πολιτιστικές εκδηλώσεις ελαφρότερες του αέρος, μηδενική αξιοποίηση των μνημείων, απουσία του Δήμου στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Έχουμε στο μυαλό μας το όραμα, λοιπόν. Δεν μείναμε όμως σε αυτό. Συνθέσαμε ένα πρόγραμμα πλήρες και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες. Από το Α ως το Ω της προσπάθειας για την επόμενη σελίδα του Ηρακλείου, όχι με αοριστολογίες αλλά με συγκεκριμένα βήματα και μέτρα, όπως η άμεση λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης -ένα από τα πιο απλά και συνάμα από τα ανίατα προβλήματα! Δεν φτάνουν όμως αυτά. Στελεχώσαμε μια ομάδα από νέους και δοκιμασμένους στον επαγγελματικό στίβο ανθρώπους, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, πολίτες επαγγελματίες κι όχι επαγγελματίες πολιτικούς! Ηρακλειώτες από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, από όλο τον πολιτικό χάρτη αλλά χωρίς κομματικές δουλείες, συστρατεύθηκαν κάτω από τη σημαία του Ηρακλείου.

Έχουμε, λοιπόν, το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τους ανθρώπους. Κάθε μέρα έχουμε και ολοένα περισσότερους Ηρακλειώτες δίπλα μας. Μέρα με τη μέρα διαμορφώνεται μια δυναμική πλειοψηφίας που θα απαιτήσει και θα κερδίσει την ευκαιρία σε μια αλλαγή σελίδας, στην επανάσταση της ποιότητας και της λογικής. Έχουμε και απέναντί μας μια κουρασμένη δημοτική αρχή, που με κόπο και τερτίπια πασχίζει να διατηρηθεί. Έχουμε απέναντί μας μια σειρά από δαιδαλώδεις και όχι πάντα διαυγείς σχέσεις εξαρτήσεων και δεσμεύσεων. Τίποτε από αυτά δεν μας λυγίζει, το αντίθετο. Όταν δεν χρωστάς σε κανένα παρά μόνο στον πολίτη, όταν δεν δίνεις λόγο σε κανένα παρά μόνο στο δημόσιο συμφέρον, τότε οι μεθοδεύσεις σε αφήνουν αδιάφορο. Κοιτάμε τον συμπολίτη στα μάτια και το ίδιο θα κάνουμε και την επομένη των εκλογών. Όταν θα έχουμε επιτύχει το πρώτο βήμα στην επόμενη μέρα για το Ηράκλειο· τη νίκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί ομοφυλοφιλίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ηγεμών εκ Βερολίνου;