Τζιτζικώστας και λοιπά αυτοδιοικητικά...



Κάποιες σκέψεις σχετικά με όλο το θέμα του χειρισμού των προσκλήσεων στην παρέλαση από τον Α. Τζιτζικώστα κι όσα ακολούθησαν.

Ι) Ο Περιφερειάρχης δεν είναι απλώς υπηρεσιακό πρόσωπο, δεν είναι υπάλληλος, για να προσκολλάται πιστά στον τύπο. Είναι πρόσωπο εξόχως πολιτικό, άρα τις αποφάσεις του τις λαμβάνει -και οφείλει να τις λαμβάνει- και με πολιτικό κριτήριο ή αισθητήριο. Έτσι ο Περ/χης Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε προ μιας αποφάσεως: καλούμε τους βουλευτές Α' και Β' Θεσ/κης της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση ή όχι; Όποια κι από τις δυο αποφάσεις να έπαιρνε, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα γινόταν στόχος κριτικής και επιθέσεων. Πολιτικώς λοιπόν, επέλεξε να τους προσκαλέσει στην παρέλαση. Ο λόγος είναι και μπορεί να είναι κυρίως ένας (αν δεν είναι αυτός, ο κ. Τζιτζικώστας έχει έλλειψη οξύνοιας και διορατικότητας), ότι σε έξι μήνες έχουμε περιφερειακές εκλογές και ο ίδιος χρειάζεται διαύλους επικοινωνίας με ένα σεβαστό ποσοστό συντηρητικών ψηφοφόρων που έχουν αναπτύξει αισθήματα συμπάθειας για την ΧΑ, καθώς οι ψήφοι τους θα του είναι απαραίτητοι, τόσο στον α' όσο ιδίως στον β' γύρο. Απλά πράγματα. Από την στιγμή που α) ο νόμος τον καλύπτει, β) το πολιτικό σύστημα ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση μια ερμαφρόδιτη κατάσταση με την ΧΑ και γ) είχε ξεκάθαρους λόγους πολιτικής τακτικής να το κάνει, εγώ δεν έχω να του προσάψω κάτι γι' αυτό.

ΙΙ) Ο Δήμαρχος Θεσ/κης κ. Μπουτάρης στην αρχή κι εν συνεχεία η ΔημΑρ και κύκλοι του ΠαΣοΚ, δήλωσαν ότι πρόκειται για ολίσθημα και ότι δεν προτίθενται να παραστούν στην παρέλαση. Αυτή η στάση είναι λάθος, απολύτως λάθος, και ρίχνει νερό στον μύλο όσων στο παρελθόν χρησιμοποίησαν τις παρελάσεις για να κάνουν σόου πολιτικών εντυπώσεων. Οι παρελάσεις και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις δεν γίνονται για τους καλεσμένους ή οποιονδήποτε άλλο, αλλά για την εθνική μνήμη και την τιμή όσων συμμετέσχον και θυσιάστηκαν. Τελεία.
ΙΙΙ) Ο κ. Τζιτζικώστας αμυνόμενος στις επιθέσεις για την πρόσκληση της ΧΑ στην παρέλαση, αντί να αποστομώσει τους επικριτές του με την σαφή κυβερνητική εγκύκλιο που φέρει τις υπογραφές Μιχελάκη και Γρηγοράκου (δηλαδή ΝΔ και ΠαΣοΚ) και να κλείσει το θέμα εκεί, έκανε το σοβαρό πολιτικό λάθος να απαντήσει με ηθικά ανεπίτρεπτο και πολιτικά κουτό τρόπο. Για τον μεν Γιάννη Μπουτάρη εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία έχει σαφείς "ομοφοβικές" υπόνοιες (ενώ θα μπορούσε κάλλιστα απλώς να τον εκθέσει με την τοις πάσι εκπεφρασμένη απέχθειά του προς τις εθνικές εκδηλώσεις), για δε τους λοιπούς εξέδωσε έτερη ανακοίνωση όπου παραλλήλισε το ΠαΣοΚ με την ΧΑ, επειδή έχει τάχα καταδικασμένο πρώην κορυφαίο του στέλεχος, τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Εδώ πάτησε φυσικά πεπονόφλουδα, καθώς ο ίδιος είναι περιφερειάρχης στη θέση ενός καθηρημένου, ο τέως δήμαρχος της πόλης εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και αμφότεροι οι τελευταίοι ήσαν περιφανή τέκνα και στελέχη της ΝΔ, ενώ επιπλέον το κόμμα του συγκυβερνά με το ΠαΣοΚ σήμερα και το επιχείρημα περί "εγκληματικής δράσης του ΠαΣοΚ" έχει πολλάκις προβληθεί από την ΧΑ. Οπότε εδώ ο Περ/χης υπέπεσε σε πολιτικό "φάουλ", εκτός βέβαια κι αν το έκανε σκόπιμα, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω κρίνοντας από την σπουδή του να "τα μαζέψει" ύστερα από την ψυχρολουσία που ήρθε από τον κυβ/κό εκπρόσωπο.
ΙV) Το ΠαΣοΚ δικαίως εξανέστη με τον Α. Τζιτζικώστα και τους υπαινιγμούς του, όμως δεν πρέπει να γελιέται. Ο Τζιτζικώστας μίλησε όπως ακριβώς θα μιλούσε ο μέσος νεοδημοκράτης (για να μην πω κεντροδεξιός γενικώς και το γενικεύσω). Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται από το Κέντρο και δεξιότερα τέτοια άποψη έχει για το ΠαΣοΚ (έστω κι αν σήμερα του 'μεινε το όνομα και τη χάρη την πήρε ο ΣυΡιζΑ). Βέβαια για να είμαστε ακριβοδίκαιοι οι (κεντρο)δεξιοί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μεγάλο βαθμό τις συμπεριφορές και τακτικές του ΠαΣοΚ μιμήθηκε και η ΝΔ, γιαυτό φτάσαμε εδώ. Τέλος η αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου να μην παραστεί στην παρέλαση, εκτός του ότι ήκιστα θα στενοχωρήσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, είναι πολύ δύσκολο να μην προδώσει μια ανακούφιση για τον ίδιο που τελευταία στιγμή βρήκε αφορμή να αποφύγει την ταπείνωση να κάθεται δίπλα στον Δ. Αβραμόπουλο την στιγμή που μπροστά τους θα γρυλίζουν οι ερπύστριες των αρμάτων που τάχαμου "έχουμε μονο για άμυνα" (λες και τους πεζούς στρατιώτες τους έχουμε για φιγούρα, όχι για άμυνα). [Παρεμπιπτόντως θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Δ. Αβραμόπουλο για την απόφασή του, αλλά και στον Κ. Αρβανιτόπουλο για την απόφαση να παρελάσουν όλα τα σχολεία της Αθήνας.]

Ευκαιρία έψαχνε, μια χαρά τού'ρθε. "@ysterografa: "Αποχή" Βενιζέλου από την παρέλαση, λόγω Τζιτζικώστα! http://t.co/wu5MVS7KM0"

Κάποιες  πολύ σύντομες σκέψεις άσχετες με το θέμα, αλλά σχετικές με την αυτοδιοίκηση:

Ι) Είναι μεγάλη αποτυχία που η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να αντιπαρατάξει ένα σοβαρό, αυτοδημιούργητο και συγκροτημένο άνθρωπο στην Θεσσαλονίκη απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη. Θα επανέλθω ίσως σε εύθετο χρόνο.
ΙΙ) Διάβασα σήμερα -χωρίς να ξέρω αν έχει βάση- ότι υπάρχουν σκέψεις στην ηγεσία της ΝΔ να υποστηριχθεί για τον Δήμο Αθηναίων ο Γιώργος Αμυράς. Εάν αυτό αληθεύει και υλοποιηθεί, πρόκειται για πραγματική υπέρβαση, καθώς έμπρακτα η ΝΔ θα στηρίξει ένα πρόσωπο που δεν έχει καμμία σχέση με κομματικές κλίκες και διαδικασίες, ένα νέο άνθρωπο με πραγματική ευαισθησία για την πόλη, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Εύχομαι να ισχύει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί ομοφυλοφιλίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ηγεμών εκ Βερολίνου;